Podcast Visuals Amphia Tekengebied 1

Duurzaam ziekenhuis Amphia in Breda

Podcast

 

Waar lopen bedrijven tegenaan tijdens hun energietransitie? En wat levert het hen op? In de podcast Koplopers in zakelijke energie gaat John van Schagen (BNR) langs bij ondernemers die de verduurzamingsslag al hebben gemaakt. Elke aflevering komt een andere sector aan bod, met deze aflevering: de zorgsector.

Duurzame energie tastbaar maken. Dat doet het Amphia ziekenhuis in Breda. Eind 2019 werd het nieuwe ziekenhuis in gebruik genomen. Jasper Meijer, bouwdirecteur Nieuw Amphia leidt John rond en begint boven op de parkeergarage.

Zonnekracht

Ruim 1700 zonnepanelen op het dak van de nieuwe parkeergarage voorzien de garage van ledverlichting, de laadpalen van elektriciteit om elektrische voertuigen op te laden en de rest wordt teruggeleverd aan het energienetwerk. Het nieuwe gebouw is op de plek van de oude parkeerplaats gebouwd.

Warmtepompen

Jan-Martien Touw, manager Vastgoed & Techniek van Amphia legt uit: In de machinekamer van het nieuwe gebouw staan twee warmtepompen. Die halen warmte uit de bodem om het ziekenhuis te verwarmen in de winter en koude om te verkoelen in de zomer. Met buizen wordt de temperatuur vervoerd naar luchtbehandelingskasten om de lucht te verwarmen of te verkoelen. Hiermee wordt 75% van het aardgasverbruik bespaard.

Kennisdeling van MPZ

MPZ staat voor Milieuplatform Zorgsector. Directeur Adriaan van Engelen merkt dat duurzaamheid in de zorg steeds belangrijker wordt, maar altijd secundair zal zijn. De zorg voor patiënten staat voorop en de kennis van verduurzamen hebben zorgprofessionals vaak niet in huis. Daar is MPZ voor. Zij bieden de kennis en ervaring op het gebied van verduurzaming. Hun focus is momenteel het onder de aandacht brengen van duurzame bedrijfsvoering bij het bestuur.

Voorbeeldfunctie voor de zorgsector

Er is vanuit binnen- en buitenland veel belangstelling van andere ziekenhuizen voor het Amphia ziekenhuis. Elk nieuw ziekenhuis is weer beter dan de vorige en zo leert de zorgsector van elkaar. Op deze manier wordt er steeds minder CO2 uitgestoten en gaan we naar de beoogde CO2-neutrale samenleving in 2050.

Beluister de podcast

Beluister de podcast over Amphia Ziekenhuis Breda.