Martin Sanchez Vsicyd4c4a Unsplash

De effecten van de coronacrisis op de energiemarkt

Laatste update: juli 2020

De wereldwijde effecten van het coronavirus voelen we nog steeds. We willen de zorginstellingen niet overbelasten, de horeca open houden en de beurs stabiel houden. Werkend Nederland gaat weer iets meer naar kantoor en met alle maatregelen kunnen kleine evenementen, winkels en bijeenkomsten weer doorgaan.

De gasprijs is inmiddels weer wat aangetrokken. Door de relatief warme winter en het grote gas aanbod kelderde de gasprijs naar historische laagte. En omdat veel energiecentrales draaien op gas daalde ook de elektra prijs. Nu de winkels en horeca weer meer geopend zijn stijgt de vraag naar gas en trekt de gasprijs weer aan.

De elektra prijs bleef redelijk stabiel in vergelijking tot de gasprijs. Dat komt omdat de grootste elektriciteitsverbruiker, de industriële sector, kon blijven doorgaan. Thuiswerken en de sluiting van horeca en winkels heeft dan nog weinig effect op het totale energieverbruik in Nederland.

Profiteren van de lage energieprijzen

Toch is vanuit historisch perspectief de energieprijs nog steeds relatief laag. Wilt u voor de toekomst zeker zijn van lage energietarieven? Dan kan het verstandig zijn om juist nu uw energiecontract te verlengen voor een periode van één of meerdere jaren. Zo bent u voor de gehele contractperiode zeker van een laag tarief. U kunt uw contract al verlengen vanaf 6 maanden voor de einddatum van uw contract.